Батюшці – хрест, дітям-наплічники. У Свято-Миколаївському храмі пройшло святкове Богослужіння, де архієпископ Нафанаїл вручив нагороди і подарунки.

Два роки тому якраз на Різдво Святителя Миколая, яке відзначають 11 серпня, архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл звершив Чин заснування Свято-Миколаївського храму міста Луцька із закладанням освяченої капсули. До того церковна громада молилась у пристосованому для Богослужінь вагончику. Цього року Різдво Святителя зустрічали вже у новому просторому храмі. І символічно, що якраз цього дня Божественну літургію очолив владика Нафанаїл.

Архієрея зустрічали урочисто, з квітами і хлібом-сіллю на порозі храму. Владиці Нафанаїлу співслужили завідуючий канцелярією єпархії архімандрит Паїсій (Хомич), настоятель Свято-Миколаївського храму протоієрей Валентин Марчук та клірик священик Богдан Яковук.

По закінченню літургії архієпископ виголосив проповідь. За його словами, у Слові Божому цього дня говориться про те, як Іісус просить своїх учнів не розповідати, що він Син Божий. Спаситель переконує їх у тому, що мусить померти. Але учні починають відмовляти Його. Вони сприймали Месію, як земного царя, який підкорить єврейському народу всі інші і влаштує йому царство земне. Проте Його місія була не такою, а хрест надзвичайно важким.

«Якщо ми християни і йдемо за Господом, ми повинні виконувати волю Божу, а не людську, – наголосив владика. –  Але гріховна природа настільки втілилася в наше життя, що ми часто чинимо наперекір Господу. Знаючи це наперед, Спаситель започаткував таїнство Покаяння. Воно дає нам можливість визнати свої гріхи і знову йти за Господом. І тому сьогоднішнє Євангеліє завершується словами: хто хоче йти за Мною- відречись від себе. Відречись від своїх гріховних звичок та намірів. Нехай Матір Божа та Святитель Миколай будуть нам помічниками на цій дорозі!»

Архієпископ Нафанаїл привітав настоятеля храму протоієрея Валентина Марчука з 20-річчям священицького служіння і вручив йому наперсний хрест. При цьому він зауважив, що отець Валентин достойно несе хрест, який Бог поклав на його плечі, і ревно служить Господу і Церкві Христовій. Як свідчення цьому – ошатний храм, який звели за рік після закладення капсули.

«Наш Свято-Миколаївський храм так швидко побудували завдяки вашому, владико, благословенню, – сказав у відповідь протоієрей Валентин Марчук. –  А ще ви тоді говорили – зведете його Духом Святим. Сталося диво, Господь почув наші молитви, а ще нас підтримав святитель Миколай».

Отець Валентин подякував архієпископу Нафанаїлу за подарунок. Він запевнив, що буде гідно нести послух помічника владики і одного із кліриків ввіреної йому Богом єпархії. Своєю чергою від імені парафії він вручив архієрею солодкий подарунок і квіти. За участю владики у храмі відбулась акція «Шкільний рюкзачок від Святого Миколая». 15-м дітям з вадами слуху, аутистам та з синдромом Дауна вручили рюкзаки з наборами шкільного приладдя.

По закінченню акції на подвір’ї храму всіх запросили на святкову та смачну трапезу.

Людмила ПРИЙМАЧУК

ФОТО